Reklama
 
Blog | Jiří J. K. Nebeský

Rusko a Gruzie – názor jednoho z těch šťastných

• Mistře, ozývají se hlasy, že byste měl na situaci v Gruzii reagovat. Hlasy vyslovují podiv, že právě Vy jste nevydal žádné prohlášení, nesvolal žádnou konferenci.

Rád těmto hlasům, jak vy říkáte, odpovím. Už tři dny před vpádem ruských vojsk do Jižní Osetije jsme s Lubou Zaorálkem, Jirkou Paroubkem, Vašo Klausem a dalšíma probírali, jak se k situaci – až oficiálně nastane – postavíme. Bylo to bouřlivé, asi pětiminutové, dohadování. Někteří stáli na stanovisku, že je to vnitřní věc Gruzie, že se nedokáže domluvit s nepočetnou ruskou menšinou, jiní říkali, že o tom dohromady nic nevědí, tak ze sebe nebudou dělat blbce – že to je role novinářů a čtenářů. Já osobně jsem neřekl nic, ale o to víc jsem dělal. Ještě ten den jsem propašoval do Jižní Osetije leták, který jsem tam namnožil. Bylo to jednodušší, než vézt s sebou už vytištěné větší množství letáků, jednak je to těžké na tahání a taky by mě mohli spíš chytit. V letáku stálo zhruba toto: Vy, Rusové z Jižní Osetije, buďte tolerantní, představte si sebe na místě Gruzínců, kteří brání území svého státu před mocným Dubiskem! Vy, Gruzínci, buďte tolerantní, představte si sebe na místě jihoosetských Rusů, kteří touží být součástí své domoviny, mají na to přece právo! Vy, ruští okupanti, buďte tak hodní, jděte domů! Vy, gruzínští okupanti, buďte tak hodní, jděte domů! Vy, zahraničtí pozorovatelé, buďte tolerantní, situace v Jižní Osetii není o nic jednodušší než váš život! Musím říct, že výzva měla úspěch. Skoro musím říct, že kupodivu. Byl jsem svědkem několika krásných aktů sbratření lidí, jež byli do té chvíle nepřáteli kvůli národnosti či barvě stejnokroje. Velice mě to povzneslo na duchu. Pravý obraz krásného lidství.

• Jak se situace bude dále vyvíjet?

Je to zjevné, Jižní Osetije bude součástí Ruska a Gruzie se s tím nedokáže smířit. Je to tak dobře? Myslím, že právo na sebeurčení je vznešenější idea než územní integrita a historické resentimenty. Gruzínci na sobě budou muset trošku zapracovat, ale oficiálně bych si jim to nedovolil navrhnout, přeci jen jsem vnímán jako Čech, o nichž je známo, že se svou německou menšinou zatočili dost brutálně, takže by mě Gruzínci asi poslali do prdele. Což chápu.

• Děkujeme za hezká slova, Mistře.

Reklama