Reklama
 
Blog | Jiří J. K. Nebeský

Topolánek paradox

Podobný efekt má Topolánkova nově artikulovaná koncepce ODS jako středopravé strany, což opět činí ODS pro média sympatičtější.

Asi je to tím, že Václav Klaus má fenomenální schopnost budit iracionální emoce. Jak jinak si totiž vysvětlit, že proces nutné reflexe krajských volebních výsledků, které byly pro ODS katastrofální, se mediálně změnil v zápas mezi hodným Topolánkem a zlým Klausem? Mocně k tomu přispělo i projednávání Lisabonské smlouvy před Ústavním soudem, které urobilo z Topolánka eurooptimistu, což je i náladění většiny českých médií. Podobný efekt má Topolánkova nově artikulovaná koncepce ODS jako středopravé strany, což opět činí ODS pro média sympatičtější. S tímto programem ovšem Topolánek krajské volby prohrál. Čert vem krajské volby, ale průzkumy veřejného mínění opakují totéž – ODS v hlubokém propadu za ČSSD.

Pokud Topolánek bude na kongresu ODS „slavit vítězství“, bude to skutečně nejpodivnější věc na světě a pro voliče vzkaz, že krize ODS je „ještě hlubší než jsme čekali“.

Osobně bych rád věřil tomu, že Topolánek je Špidlou ODS, po něm by měl přijít nějaký Gross ODS, třeba Bém, který stranu úplně položí a teprve s jeho nástupcem přijde změna. Bojím se bojím, že to bude podobná změna jako s Paroubkem – vedle pozitiv také hrubost a agresivita.

Reklama